Afdrukken

Zelf hollandaisesaus maken

In dit recept gebruiken we echte boter. Dat wil zeggen geen margarine, vloeibare boter of wat dan ook.

Gang Soup
Keuken Nederlands
Keyword hollandaisesaus
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorie├źn 525 kcal

Ingredi├źnten

 • 250 Gram Roomboter
 • 1 Theelepel Peperkorrels, hoewel je dit weg kunt laten als je het wat minder scherp wilt
 • Water
 • Snufje zout
 • 4 Eieren
 • Zout
 • 3 Eetlepels Witte-wijnazijn
 • 1 Citroen

Bereiding

 1. De boter smelten op het laagste pitje op het fornuis, en doe het vuur uit als de boter in twee lagen verdeeld raakt. De bovenlaag is helder, het is vet. De onderlaag zijn eiwitten en deze laag is dan ook troebel.

 2. Schenk de bovenlaag, dus de heldere laag, in een kom. Zonder dat de troebele onderlaag mee komt. Dreigt dit te gebeuren, stop dan meteen met schenken.

 3. De peperkorrels keuzen. Druk daartoe met een mens op de korrels totdat ze als het ware knak zeggen.

 4. Doe de korrels met de witte-wijnazijn, 2 eetlepels water en een klein beetje zout in een kleine pan, bijvoorbeeld een steelpan. Breng dit voorzichtig aan de kook.

 5. Draai nu het vuur laag, en laat het geheel wat inkoken totdat de helft van de vloeistof ingekookt is. Dit duurt ongeveer 4 minuten.

 6. Zeef het mengsel en bewaar het vocht.

 7. Nu een laagje water in een schone pan aan de kook brengen. Gebruik een pan waarin een kom past.

 8. Splits de eieren in dooiers en eiwit. Het eiwit hebben we verder niet meer nodig. Doe daarbij de dooiers in een kom die in de pan met kokend water past.

 9. Klop de dooiers met 1 eetlepel water los.

 10. Schenk het azijnmengsel voorzichtig bij de dooiers, en hang de kom boven het kokende water. Zorg ervoor dat de kom het kokende water niet raakt, anders stollen de eidooiers.

 11. Klop het mengsel nu gedurende ongeveer 5 minuten, totdat een gladde saus ontstaat. De saus is goed als er een lint met saus aan de garde blijft hangen.

 12. Haal de kom uit de pan en voeg al roerende de geklaarde boter, dus het botervet, er druppel voor druppel door. Blijf kloppen met de garde totdat de saus helemaal glad is.

 13. Nu de citroen uitpersen, neem 1 eetlepel citroensap, wat peper en wat zout om de saus op smaak te brengen. Wel blijven roeren totdat de saus weer glad is.